Kristály gomba

Kb. egy éve kaptam, cseréltem egy adag kristály gombát, amit ki is próbáltam.

Nekem nagyon bejött, így összeraktam erről is egy ismertetőt.

Mi is a kristály gomba?

Az eredetére több teória van, aki Japánból származtatja, van aki máshol véli felfedezni a származási helyét. De mindegyik forrás azt írja, hogy jótékony hatása miatt fogyasztják ott, és élettanilag hasznosnak tartják a japán kristály gombát.

A magyar internetes oldalakon gyakorlatilag egy irományt ismételgetnek.  Ami egy hiba eredménye. A legtöbb a net-en mozgó leírás nem a japán kristály gombáról szól, hanem a kaukázusi kefir gombáról, megpróbálják az oda nem figyelő írogató emberek a kettőt összekeverni. Abból lehet tudni, hogy önműködően másolgatókkal van dolgunk, hogy  egy csomó csodahatást is emlegetnek, ami teljesen megegyezik a kefirgombákéval… Amúgy nem igazán a magyar másolgatók a hibásak, majdnem szóról szóra ugyanez van angolul és németül is.

Ami semmit nem vesz le természetesen a japán kristály gombák értékéből!

OK, ha ennyi téveszme mozog a net-en, akkor mit mond rá egy orvos?

Tisztelt Doktor úr
Valóban van-e jótékony hatása a japán kristálygombának azaz vizikefírnek az egészségre?
Ismerősöktől, s az interneten is jót olvastam róla, de szeretném kikérni egy orvos véleményét is.
Köszönettel: XYZ

A válasz:
A japán kristálygomba/vízikefír néven ismert – talán leginkább étrend-kiegészítőnek nevezhető – szerrel kapcsolatban az alábbiakat látjuk.

Maga a vizikefír (japánkristály) összetétele: Lactobacillus brevis, Streptococcus lactis és a Saccharomyces cerevisae szimbiózisa. Emellett még a Betabacterium vermiforme és Saccharomyces pastorianus fajok, és néhány élesztőgombafajta fordul elő ebben az anyagban.

Itt nem is annyira maguk a baktérium- és gombafajták az érdekesek, hanem az, hogy lényegében a (valamilyen okból, betegség következtében) kibillent bélflóra helyreállításáról van szó. Bélrendszerünkben több milliárd baktérium él, ezek legnagyobb része jótékony hatású, és az emésztőrendszeri működést támogatja.

Nem véletlen a normaflore néven ismert szer sikere, ott elsősorban radikális antibiotikus kezelések utáni alkalmazásról van szó, amikor felbomlik a gyomor-bélrendszer baktérium-gomba háztartásának egyensúlya, ezt állítja helyre a készítmény.

Valószínűleg itt is, a vízikefír esetén is hasonló hatás lehetséges, tehát elsősorban a gyomor-bélrendszer zavaraiban alkalmazható. Természetesen ezek összefügghetnek más betegségekkel is, az azonban nem elég “népgyógyászati” tapasztalatokkal és nem bizonyított érvekkel körülírni, hogy még hány betegséget “gyógyíthat”, és a hosszú élet titka…

Mindazonáltal rendszeres fogyasztása nem ártalmas, és ha már gyomor-bélrendszeri – nem kis számban előforduló – zavarainkat rendezi, az a jótékony hatás akár kedélyállapotunkra is kihat, és máris jobban tudjuk végezni mindennapi tevékenységeinket.

Ennyi illúzió rombolás után mi is a tapasztalatom erről?

Több helyen említik a béltisztító hatását, hogy a gyomorban és belekben pangó ballaszt anyagot kitisztítja. Ez teljesen igaz, így tisztításra nagyon alkalmas. Ez önmagában is olyan jellemző, ami miatt érdemes fogyasztani a japán gomba limonádét.
Amire azért érdemes figyelni, hogy a ballaszt anyagok a gyomorban telítettség érzést okoznak, és a lassú kiürülés miatt jóllakottság érzéshez is hozzájárulnak. Ha ezt a „tölteléket” kiürítjük, illetve a kiürülést gyorsabbá tesszük, akkor a telítettség érzés csökken, azaz éhesek leszünk. Így aki fogyókúrán van, annak a kitartását próbára teszi. Nekem az első héten az étvágyam erősen megugrott és nagyon odafigyeltem, hogy ne egyek állandóan… Ezt mindenképp vedd figyelembe a kristálygombáknál.

Több forrás is említi a széklethajtó, székletkönnyítő hatást. Így akinek szorulása van, vagy aranyér miatt ez nehezebb, fájdalmasabb művelet, annak egy próbát mindenképp megér a kipróbálása.

A bélflóra helyreállítását a fenn idézett orvos is megerősíti, így arra nem térnék ki.

Ami fontos, és nem elhanyagolható, ha valaki (bármi oknál fogva) ezt a japán gomba limonádét fogyasztja, akkor a napi folyadékbevitele megnövekszik, ami mindenképp hasznos, hiszen kimutatott tény, hogy keveset iszunk.

 A japán kristály gomba ital elkészítése

Először is a hozzávalók:

 • egy adag japán kristálygomba, kb. 3 evőkanálra való
 • kristálycukor, két evőkanállal
 • egy csipetnyi mazsola, kb. 15 szem
 • egy fél citrom, vagy akár egy egész is – ez kétfelé vágva – (a végét késsel vágd le!)
 • kb. 2 liter sima csapvíz

Most jöjjenek a kellékek:

 • egy darab műanyag gyümölcsmosó tál
 • egy darab műanyag szűrő (sűrű szita)
 • egy darab műanyag tölcsér
 • egy darab műanyag kanál
 • egy darab műanyag ,,fakanál” a kevergetéshez
 • két darab kb. 2 literes üveg kancsó, vagy műanyag flakon (Az egyikben érleled, a másikba szűröd a kész levet. És végül a tennivalók: Amikor megkapod a gombákat, és nem fogsz hozzá rögtön a leöntéséhez, tedd a dobozt, vagy amibe tartos, a hűtőbe. Ott elvannak egy darabig, de ne sokáig tartsd ott őket, max. 1-2 napig.

Amikor hozzáfogsz a művelethez, a következőket tedd:

 • vedd ki a gombákat a dobozból, tedd őket a gyümölcsmosóba, és langyos vízzel mosd át.
 •  az egyik üvegkancsó aljára szórd be őket, és tegyél rájuk két evőkanál cukrot.
 • ez után szórd rájuk a mazsolákat is, majd az egészet engedd tele hideg csapvízzel, és jó alaposan keverd át.
 • a végén dobd a kancsóba a fél citromot, amelynek előbb vágd le a végét, úgy, hogy a citrom belseje kicsit kilátszódjon. /Igy jobban átjárja a lé, és aromásabb lesz a végén az italod/
 • az egészet fedd le, és tedd olyan helyre, ahol nem süti közvetlenül a nap.
 • érleld 48 órát, közben többször kevergesd, hogy a gombák, a víz, a cukor és a mazsolák minél jobban összekeveredjenek.
 • akkor lesz készen, amikor látni fogod, hogy a víz színe kissé sárgássá, opálossá válik, a mazsolák feljönnek a víz színére, és a citrom köré gyűlnek. Szép simák, ducik lesznek. A víz egy kicsit pezsegni fog, de nincs szénsavas jellege, sem alkohol tartalma.
 • vedd le a kancsó tetejéről a fóliát, csavard bele a citrom levét. A citromot dobd ki, a lét még egyszer alaposan keverd át, és az egészet szűrd át a másik kancsóba.
 • a gombákat, mazsolákat, valamint citrommaradványokat dobd a gyümölcsmosóba, és láss hozzá a gondos válogatáshoz. Távolíts el a gombák közül minden mazsolát, citrommagot és -foszlányt és dobd ki őket. Könnyű dolgod lesz, mert a mazsolák fent vannak a víz tetején, először ezek ,,távoznak” a szűrőbe. A citrommagokat kell csak kibányászni.
 • a megtisztított gombákat öblítsd át langyos vízzel, ugyanezt tedd az érlelő kancsóval is, és máris kezdheted elölről az egészet.
 • a kapott limonádét tedd a hűtőbe (ha kell, ízesítsd még citromlével, cukorral.)

Ahogy látni nem ördöngösség a kristály gombás limonádé elkészítése.