Kefíres receptek

Pár receptet szedtem össze, mutatóban, hogy a turmixtól a lángosig mi mindent lehet készíteni a kefirrel.

Itt még több receptes linket találsz, érdemes őket végigböngészni.

Zöldbableves másképpen

A zöldbabot olajon megpároljuk, kevés pirospaprikával meghintjük, felengedjük vízzel, puhára főzzük.

Ha kész, kefirbe kevert Graham-liszttel behabarjuk. Apróra vágott friss zöldpetrezselyemmel tálaljuk.

Kefires krumplileves

Olajra zöldpetrezselymet szórunk és kevés pirospaprikát keverünk hozzá. Hozzáadjuk a meghámozott, kockákra vágott krumplit. Felengedjük vízzel és puhára főzzük.

Kefirrel elkevert kukoricakeményítővel behabarjuk, zöldpetrezselyemmel megszórjuk és tálaljuk.

Gyümölcsös kaukázusi kefir

Rengeteg kalciumot és magnéziumot juttatsz a szervezetbe. Hozzávalók négy személy részére:

3 dl kaukázusi kefir, 1-1 dl narancs- és sárgarépa lé, 2 darab banán, 2 darab narancs.

Elkészítése:

A banánt darabold fel, majd a narancslével, a kefirrel és a sárgarépaléval jól turmixold össze. Poharakban, azonnal fogyasztható.

Tipp: Még több hasznos tápanyag kerül az italba, ha frissen préselt narancs- és sárgarépalevet használsz.

Lalakifli

70 dkg liszt, 2 db tojás, 5 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 mk cukor, 1 pohár kefir

Töltelék: 20 dkg margarin, 1 ek só

Az élesztőből, tejből és cukorból kovászt készítek. A többi hozzávalót egy tálba teszem a megkelt kovásszal és hólyagosra dagasztom a tésztát. (lehet géppel is).

Ezután kb. 40 percig meleg helyen kelesztem. Addig a puha vajat és a sót habosra keverem. Ezután 8 részre osztom a tésztát és mindegyiket kinyújtom kerek pizzaformájúra. A krém 1\4-ét rákenem az egyik lapra és ráteszek egy másik kerek formát.

Ezt a dupla lapot feldarabolom 16 cikkre. (lehet 8 cikkre is) A többi lapot is így csináljuk meg. Felvert tojással megkenem a tetejüket a sajttal, szezámmaggal, köménnyel megszóróm.

Előmelegített kb. 180 fokos sütőben sütöm. (forrás)

Kefires buci

Hozzávalók: 90 ml kefir, 10 ml víz (tojás nagyságától függ kanalanként dagasztás közben, ha szükséges), 1 tojás, 1,5 km. Só, 1 km. cukor, 2 dkg olv. margarin, 30 dkg liszt (20 dkg rétes, 10 dkg sima) 1,5 dkg élesztő, 1 mk. Sikér,fél km. ecet

A lisztet, a sót és a sikért kézi habverővel jó levegősre keverjük. A többi hozzávalót az élesztő kivételével az üstbe tesszük, erre jön az elkevert liszt, és rámorzsoljuk az élesztőt. Dagasztást elindítjuk, majd kivesszük, 8 részre osztjuk, megformázzuk, bevágjuk, tepsibe tesszük és kb. fél óra alatt duplájára kelesszük. Vízzel megkentem, szezámmaggal megszórtam és gőzös sütőben 180 fokon megsütöttem.

Fincsi puha, kicsit kalácsszerű lett a belseje.(forrás)

Kefires zsemle tk. lisztből

300g tk. tönkölyliszt, 50 g zabkorpa, kb. 3dl kefír, 150g BL-80 liszt, 20 g élesztő, 1kk. cukor, 2 tk. só, 1 tk. Sikér.

Ha igényli dagasztáskor még víz. 20 perc dagasztás, 20 perc kelesztés, formázás, kelesztés és sütés. (forrás)

Kefires fehér kenyér

Hozzávalók: 60 dkg finomliszt (BL 55), 3 dl langyos víz, 2 evőkanál kaukázusi kefír ,3 teás kanál só, 1 teás kanál cukor, 2 dkg élesztő, 2 evőkanál étolaj

Kb. 90 dkg kenyér készíthető sütőgépben, alap programon (kb 2ó 55p) közepes barnítással. Időzítő üzemmódban nem használható.

A sütőformába önteni a vizet, sót, cukrot, rá önteni a liszt felét.

A kefir és az olaj következik, rá a maradék liszt és erre morzsolni az élesztőt. A sorrendet ajánlom betartani.(forrás)

Kefires lángos

Hozzávalók:

50dkg liszt,2,5dkg élesztő,1,5 dl tej, 1ek. cukor,3dl kefir,2 tojás,1 dkg só,olaj.

Elkészítés:

Az élesztőt kevés cukros tejben megfuttatjuk. A kefirt a tojással, sóval és a futtatott élesztővel összekeverjük. A lisztet apránként adjuk hozzá, annyit, hogy a lángos tésztára jellemző tésztát kapjunk. A tésztát legalább 1 órára hűtő szekrénybe rakjuk, majd annyit veszünk ki belőle, amennyi lángost frissen akarunk kisütni. (A maradék tészta tetejére kevés étolajat öntve, hűtőben napokig eláll.) Étolajos vagy vizes kézzel előbb zsemléket formálunk, majd kerek formára széthúzzuk a lángosokat, és forró olajban, de kis lángon világosra sütjük. Ízesítés: só, fokhagyma, tejföl, sajt ízlés szerint. (forrás)

Ha van jó recepted, amit megosztanál másokkal is, vagy ismersz egy jó receptes oldalt (akár a sajátodat is) vedd fel velem a kapcsolatot és ide beteszem.

Ha érdekel a kefir gomba és szeretnél hozzájutni, akkor vedd fel velem a kapcsolatot!

A hozzászólások le vannak tiltva.