Hogyan készítsünk kefirt otthon?

A házi kefir készítése nagyon egyszerű, pár lépéses folyamat. Amire nagyon kell figyelni, hogy a maximális tisztaságot tartsuk be, mint bármilyen élelmiszernél.

A kefir készítéshez, tárolásához használjunk könnyen tisztántartható üveg vagy műanyag edényeket.

A kefir készítésére akár tehéntejet, akár kecsketejet használhatunk. A kecsketejből készült zsírosabb, erősebb ízű. Használhatunk bolti tejet is, ekkor törekedjünk a magasabb zsírtartalmú tejekre, de javasolt termelői tejet venni, ha erre módunk van. Az ilyen tej a valódi tej, amiben minden természetes anyag megtalálható. Egyre több helyen, piacon lehet már kapni termelői tejet, illetve terjednek a tej automaták is, így ha módunk van rá, ne sajnáljuk az időt a jó alapanyag beszerzésre.

Mennyi tej kell?

Egy literből 0,8 liter kefir nyerhető, ez az adat házi tejre igaz, bolti tejnél eltérhet ettől.

1_tejAz első lépés, a tej előkészítése. Általában a tejet hűtve tároljuk és a gombák pedig 20C° körüli hőfokot szeretik, úgy érdemes erre a hőfokra felmelegíteni a tejet. Ezt legegyszerűbben úgy érhetjük el, hogy beoltás előtt a tejet 1-2 óráig szobahőmérsékleten állni hagyjuk. De fel is melegíthetjük gázon is, de a 20-25 foknál ne legyen melegebb. Soha ne forrázzuk le a gombákat! Sokmindent kibírnak, de a meleg, forró tejet nem.
Használjunk hozzá zárható 2_uveg_uresedényt, amit könnyen tisztán tudunk tartani. Egy megfelelő befőttes üveg már meg is felel a célnak, a lényeg, hogy ezeket az edényeket ne használjuk másra. Minden jól zárható edény megfelel, de arra ügyeljünk, hogy ne fémből készültet használjunk, mert az károsíthatja a gombáinkat. Az edény mérete nagyjából olyan legyen, hogy a kefir gombák és a tj háromnegyedig legyen majd benne.

A második lépés a tej „beoltása” kefir gombával. Azaz tegyünkmegfelelő mennyiségű gombát az edénybe. Én egy evőkanálnyit teszek 2,5dl tejhez. A túl sok gomba nem sietteti az eredményt, a kevésnél pedig nem alakul ki a 3_beoltasfriss, finom íz. Kicsit több nem jelent gondot a kefir készítésnél, de ha a szaporulat meghaladja ennek a kétszeresét, akkor vegyük ketté a kefir gomba állományt és adjuk tovább a felesleget, vagy tartalékba fagyasszuk le.
A kefirnek a nem túl világos, árnyékos hely és a 20C° körüli hőfok a legjobb. A nagyon napos, főleg a tűző nap sem a tejnek, sem pedig a kefir gombáknak nem tesz jó. A nagyon meleg és a napos helyen a gombák megbarnulnak, egy idő után használhatatlanok lesznek, elpusztulnak.

Átlagosan a kefir 24 óra alatt készül el, amit abból lehet 4_kesz_kefirészrevenni, hogy a gombák egy sűrű krémes réteggel együtt a kész termék tetejére jönnek fel. Itt sem kell mérnöki pontossággal tartani a 24 órát, kicsit előbb, vagy kicsit hosszabb ideig készült kefir is fogyasztható. Érdemes az elején kikísérletezni, hogy kinek milyen hosszú ideig készült kefir ízlik a legjobban. A különböző ideig érlelt kefir eltérő hatású, a 12 órás hashajtó, a 36 órás pedig éppen ellenkezőleg, hasmenésre ajánlott, így ezekre figyelve érleljük a kefirünket.

 

 

A következő lépésünk a kefir és a gombák szétválasztása. Ezt sima szűréssel tudjuk megtenni. Én leszűrés előtt egy fakanállal összekeverem a 6_kefir_szuresekefir gombát a kész kefirrel, így könnyebben lehet szűrni. A gombák a kefir tetején összeállnak, és egy masszát alkotnak, ami egybe kiöntve kifordulhat a sekélyebb szűrőből, ami nagyon kellemetlen dolog.
A szűrő lehet sima tésztaszűrő is, vagy bármilyen olyan szűrő, ami a háztartásban előfordul. A lyukátmérője 1-2-3 milliméteres legyen, ennél kisebben nehéz átszűrni, de a nagyobbon a kefir gombák átjutnak. Ami nem jelent gondot, mert sok helyen azok elfogyasztását is ajánlják, de én nem kedvelem, ha a kefirben ott úszkálnak a gombák. Itt is figyeljünk, hogy sem a kanalunk, sem a szűrőnk ne fém legyen. Kis kevergetés után már kész is vagyunk.

A szétválasztást követően a kefir gombákat meg kell tisztítani a kefirtől. Ennek a legegyszerűbb módja, ha a szűrőben folyó víz alatt mossuk meg, vagy tus alá tarjuk őket. De megfelelő, ha egy edényben bő vízzel leöntve, kicsit kevergetve, majd leszűrve tisztogatjuk meg őket. Addig mossuk őket, amíg a tej és kefir maradék

A megtisztított gombákkal kezdhetjük elölről a kefir készítését. Ha nem szeretnénk rögvest a következő adag kefirt készíteni, akkor pár napig tarthatjuk őket vízben is, két-három napos koplalás nem árt meg neki.

Ahogy látni, nem bonyolult a folyamat, nem kell hozzá semmi különleges eszköz, hogy kellemes, friss és egészséges kefir otthon is elő tudjunk állítani.

A hozzászólások le vannak tiltva.