A kefir ízesítése

A kefir üdítő és finom ital, de aki sokáig fogyasztjuk, annál felmerül, hogy ízesíteni is kellene valamivel és így tenni változatosabbá.

A legegyszerűbb ízesítése, ha a kedvenc fűszerünkkel tesszük ízletesebbé. Ízlésünknek megfelelően lehet borssal vagy éppen házi őrlésű erős paprikával ízesíteni, de akár extraerős chili is érdekessé teheti az ízét. Itt csak a saját ízlelőbimbóink szabhatnak határt a kiséletezésnek. Ha valami por vagy nagyon finom őrlésű fűszerrel keverjük, vagy turmixszoljuk össze, hamar fogyasszuk is el, mert a sűrű kefir tetejére feljön a fűszerünk és akkor már veszt az élvezeti értékéből.

Amit már itt meg kell említeni, hogy ha kefirt tisztító kúraként fogyasztjuk, akkor erős, aromás fűszereket ne használjunk, mert az a tisztító kúráknál nem ajánlott.

Amikor már a fűszerpolcot végig kóstoltuk, jöhet a további kísérletezések az ízekkel.

Nagyon apróra vágott vöröshagyma, vagy snidling is kellemes és egészséges italt ad, de itt is és a fokhagymánál is vegyük figyelembe, hogy fogyasztása után esetleg kellemetlen illatunk lehet.

Fokhagymát inkább fokhagyma préssel, vagy más módon törjük össze, ne kockázzuk fel. A fokhagyma nagyon egészséges, fogyasztása ajánlott. Akinek gyomorpanaszokat okoz, annak inkább kerülni kell, és az élénkítő hatása miatt a nap első felében fogyasszuk, mert alvászavart okozhat.

A frissen szedett petrezselyem vagy zeller levél apróra vágva, vagy turmixként kiváló. Akár a zeller gumó, akár a sárgarépa friss levével kivalló vitaminos ital készíthető, de akár friss cékla levével is kipróbálhatjuk az italunkat.

Én kifejezetten szeretem a citromfű, vagy borsmenta levelével kevert kefirt. Ezeket érdemes ültetni, ha van kertünk, azután már évekig csak szedni kell. Kiváló vitamin forrás, illetve szárítva nyugtató, kellemes tea is készíthető a leveleiből.

Erősebb aromára vágyók torma gyökért is turmixszolhatnak, de itt mindenképp előtte nagyon apróra reszeljétek le a tormát, vagy szabad levegőn, vagy nagyon jól szellőző helyen.

A friss sóska vagy spenót érdekes ízt és sok vitamint ad, így egy próbát azoknál is megér, akik ezeket főzelékben nem szeretik.

Amikor elfogytak a kipróbálni való gyökerek, levelek jöhetnek a gyümölcsök, illetve azok levei.

Eper és málna nagyon jó turmixot ad, de akinek székrekedésre van hajlama, vagy éppen székrekedésre issza a kefirt, az kerülje az apró magvas epret.

Ribizli, egres (köszméte, vagy piszke néven is ismerhetitek), illetve a josta (egres és fekete ribizli keresztezése) is alkalmas a turmixra. Az egrest érdemes előtte mosással megszabadítani a külső pihéitől. A jostánál csak a nagyon fekete szemeket használjuk fel és ügyeljünk arra, hogy virágzata rajta maradt, elszáradt részét minden szemről távolítsuk el. Ha a turmixunk a keményebb héjakat nem töri össze, akkor előbb turmixszoljuk le külön őket és szűrjük át, hogy a héjtól és a magoktól megszabaduljunk. Esetleg gyümölcscentrifugával is készíthetünk levet.

Meggy leve, esetleg cseresznye leve szép színű, ízletes italt ad, itt is csak a valóban érett lédús gyümölcsöt használjuk fel.

Barackot, szilvát, vagy ringlót előbb szabadítsuk meg a héjától, azután turmixszoljuk le, vagy akár kisebb kockára vágva a kefirbe fogyaszthatjuk.

Alma és körte szintén ízletes és nem utolsósorban télen is olcsón beszerezhető hazai gyümölcs.

Banán, kivi, narancs, vagy egyéb déligyümölcs télen kivalló italokat ad kefirrel.

Ha nincs friss gyümölcsünk, zöldségünk, amiből levet készíthetünk, akkor a kész levek, italok is megfelelőek. Itt törekedjünk a magasabb százalékos levekre, illetve nézzük meg, hogy milyen adalékanyagokat tartalmaznak. A valamilyen -ízű levek, szörpök nem alkalmasak erre, azaz kerüljük a narancsízű, barackízű felirattal ellátott italokat. Ha lehet, akkor válasszatok magyar terméket!

Azaz a legtöbb fűzser, levél, gyökér, gyümölcs alkalmas a változatos ízesítésű kefir előállítására, csak rajtunk múlik, hogy mennyit próbálunk ki, vagy mennyit kísérletezünk.

Itt is kérek mindenkit, hogy ha van egy tutti receptje, vegye fel velem a kapcsolatot és én megosztom mindenkivel a receptjét.

Ha érdekel a kefir gomba és szeretnél hozzájutni, akkor vedd fel velem a kapcsolatot!

A hozzászólások le vannak tiltva.