Kefir gombák gondozása

A kefir gombáink gondozása egyszerű, de egy kis figyelmet követelő feladat.

A kefir gombáink kis élőlények, akik pontosan olyan odafigyelést követelnek meg, mint bármi élő szervezet.

Első, de talán legfontosabb, hogy ők sem szeretnek éhezni. Ha van rá lehetőségünk, minden nap szűrjük le őket, és tisztítsuk meg a tejtől, kefirtől. A leszűrés nagyon egyszerű, előbb a kész kefirt keverjük össze a gombákkal, hogy a tetején kialakult sűrű massza kicsit szétmenjen, majd egy tiszta, műanyag szűrőn át válasszuk szét kész kefirt és a kaukázusi kefir gombáinkat. Majd akár a szűrőben folyó víz alatt, akár egy edényben többször megfürdetve és kevergetve, majd leszűrve tisztíthatjuk meg őket.

Előfordulhat, hogy pár napig nem akarunk kefirt készíteni, akkor ne hagyjuk több napon át a tejben, hanem megtisztítva tegyük hűvös, sötét helyre vízben. Így pár napot átvészelnek, és ha újra tejbe kerülnek, folytatják a kefir készítését.

Ha hosszabb időre nem tudjuk őket táplálni, akkor mindenképp a fagyasztás mellett döntsünk. Ez annyiból áll, hogy egy megfelelő méretű műanyag flakonban kevés vízzel együtt a fagyasztóba tesszük őket. Itt mindig ügyeljünk arra, hogy ha elővesszük a lefagyasztott kefir gombáinkat, akkor azokat csak fokozatosan melegítsük fel. Előbb hagyjuk őket kiolvadni, majd ha felveszik a normál környezeti hőfokot, akkor tegyük őket a tejbe. A felolvadást sem mikróval, sem pedig meleg tejbe való áztatással ne sürgessük, nem tesz jót nekik.

A beszerzett kefir gombáink egy idő alatt elkezdenek szaporodni. A leírások szerint kéthetente kétszereződik meg a méretük, növekedik a térfogatuk duplájára. Tapasztalatom szerint ez nagyon óvatos becslés, én a termelői, teljes értékű tejet használva azt tapasztaltam, hogy a duplázás egy hét alatt megtörténik.

A kívánt kefir mennyiséghez úgy lehet számolni, hogy egy liter tejből 0,8 liter kefir készül. 2,5dl, azaz egy csészényi kefirhez egy evőkanál kefir kell.

Ha elérjük azt a szintet ahol már több gomba van a tejben, mint a fenti mennyiség, akkor érdemes a „felesleget”, a szaporulatot kivenni a folyamatból.

Mit is lehet az ilyen kefir gombával tenni?

Első szaporulatból mindenképp érdemes vésztartalékot képezni, azaz lefagyasztani. Ha esetleg valami történik a gombáinkkal, akkor se legyünk tartalék nélkül! A gombák elvileg huzamosabb ideig is bírják a fagyasztást, de biztosabb, ha havonta újabb adagot lefagyasztunk.

A további szaporulatot se dobjuk ki. Osszuk szét a környezetünkbe, rokonságban a felesleges kefir gombát, a megfelelő instrukciókkal egyetemben. Így egyrészt teszünk a környezetünk egészségéért, másrészt mindig lesz olyan hely, ahova tudunk fordulni, ha valami éri a tenyészetünket.

A kefir gomba 20-25C° érzi jól magát, ezen készíti a leghatékonyabban el a kefirünket. Alacsonyabb hőfokon lelassul vagy akár meg is állhat a kefir készítés. Ha a környezeti hőfokunk ennél kisebb, akkor érdemes melegíteni az edényt, ezt a legjobban úgy tudjuk megoldani, ha langyos vízbe tesszük a kefires üvegünket és folyamatosan 20-25 fokon tartjuk a vizet. Soha ne tegyük a kefir gombákat mikróba, mert károsítja őket.

A kefir gombákat soha ne hagyjuk szabad levegőn. A szabad levegő pár nap alatt megbarnítja őket, kiszáradnak és nem fognak kefirt termelni nekünk, hiába kerülnek újra tejbe. Ha nem akarunk pár napig kefirt készíteni, akkor tegyük vízbe őket, vagy fagyasszuk le.

A kefir gombák érzékenyek a fémre, így mindig műanyag, vagy üveg, kerámia edényben tároljuk őket. A szűrő és a keverő kanál se legyen fém. Keverőnek fa vagy műanyag kanál, szűrőnek pedig műanyagot válasszunk.

A kefir gombák nagyon életképes kis lények, de mivel tejjel dolgozunk, mindig nagyon ügyeljünk a teljes tisztaságra, az edényeket használat után mossuk el, majd többször tiszta vízzel öblögessük ki, hogy még nyomokban se maradjon rajtuk mosogatószer nyoma.

Összefoglalva: nem kívánnak különleges bánásmódot, csak a megszokott tisztaságot és egy kis odafigyelést.

Ha érdekel a kefir gomba és szeretnél hozzájutni, akkor vedd fel velem a kapcsolatot!

A hozzászólások le vannak tiltva.