Amiről nem beszélünk…

Az emberek jelentős részének gondjai vannak a székletével. Akár székrekedés, akár pedig a hasmenés nagyon el tudja rontani az ember közérzetét, és ha ezek állandósulnak, akkor komolyabb életminőség romlást is okozhatnak. A lehetséges okok ellenére sokan ezzel a gonddal nem fordulnak orvoshoz.

A kefir a természetes élőflóráival elősegíti a normális bélműködést, így akkor is hasznos a fogyasztása, ha nincsenek ezen a téren gondjaink. A rendszeres fogyasztása enyhén lazítja a székletet.

A kefir mindegyik gondunkra nyújt megoldást, ha megfelelően használjuk fel.

Ritkán vagy tartósan, de előbb-utóbb sokan szembesülnek a székrekedés problémájával. Számos kiváltó oka lehet: helytelen táplálkozás, a belek ellustulása, lelki tényezők vagy környezetváltozás, vagy gyógyszerek mellékhatása. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, hogy bizonyos okokat egyszerűen nem áll módunkban elkerülni: számos testi szükségletünket alárendeljük a környezet elvárásainak, szokásainak és az elfogadott életritmusnak.

Több betegségnél (pld. aranyér) vagy műtétek után kifejezetten kívánatos figyelni a székrekedés elkerülésre.

Erre ad segítséget a kaukázusi kefir, ha azt kúraszerűen fogyasztjuk, azaz legalább 20 napig napi rendszerességgel 2-5dl.-nyit fogyasztunk. Ha ezek után sem rendeződik a helyzet, nem lesz normális napi, kétnapi rendszerességgel kellően lágy székletünk, akkor a megszokott 24 óráig érlelt kefir helyett készítsünk magunknak 12 órás kefirt. Azaz csak fél napig legyenek a tejben a gombák. Ez nem lesz annyira aromás és finom, mint a normális kefirünk. A tej és a kefir közti íz tartomány lehet, hogy élvezeti értékben nem, de hatásában hasznos lehet. Ezt addig fogyasszuk, míg a széklet helyre nem áll egy normális állapotra. Ha 15-20 napig ez nem történik meg, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz.

Székletlazításhoz érdemes a 24 órás kefirbe korpát tenni, ami szintén jótékony hatással van. Azt huzamosabb ideig is lehet fogyasztani. Egy vagy két evőkanálnyi korpa egy 2,5-3dl-es csészényi kefirhez adva és rendszeresen fogyasztva tisztító hatású és rendbe tartja a székletet. A nagyobb kiszerelésű korpa olcsóbb szokott lenni, és ehhez nem kell megvenni a drága korpatablettákat sem.

Hasonlóan kellemetlen, ha hasmenésünk van, akár időszakosan, akár folyamatosan. Ezt is hasonló okok okozhatják, mint a székrekedést. Székletfogásra pedig a hosszabb, 36 óráig hagyjuk dolgozni a kefir gombáinkat. Az így elkészült kefirt napi kétszer, rendszeresen fogyasztva a panaszok elmúlhatnak.

Ami nagyon fontos! A tüneteket nem csak a helytelen életmód, rossz táplálkozás, vagy a stressz okozhatja, hanem komoly betegség jele is lehet. Így ha nem javul a helyzet záros határidőn belül mindenképp érdemes orvossal konzultálni. Illetve, ha gyógyszert szedünk rendszeresen, vagy orvosi kezelés alatt állunk, akkor is kérjük ki a kezelő orvosunk véleményét egy-egy komolyabb kefir kúra előtt.

Ha érdekel a kefir gomba és szeretnél hozzájutni, akkor vedd fel velem a kapcsolatot!

A hozzászólások le vannak tiltva.