Japán kristálygomba

Pár kiegészítőt tennék a japán kristály gomba limonádéhoz.

Érdemes szerintem a citromot belefacsarni az elején, egy szűrőn át, így a mosás már nagyon egyszerűvé válik. Az elején úszkáltak a limonádéban citrom cafatok, magok és azokat elég nehéz volt kiszedni. Ha szűrve csorgatjuk bele a citrom levét, akkor már nem lesz ilyen gondunk.

Ha szép, egészsége állományt akarunk, akkor a mosóvíz hőmérséklete sem mindegy. Én az elején csap hideg vizet használtam. A gombák kicsik voltak és nem szép kövérek. Amióta áttértem a langyos, kéz meleg vízre az állomány sokkal szebb, nagyobb és gyorsabban szaporodik.

A mosás SOHA ne maradjon el, intenzív legyen, és bőséges. Ha nem mossuk ki őket rendesen, nem vagy csak alig akarnak szaporodni és esetleg kellemetlen ízű lesz a limonádénk.

Fémmel ne érintkezzenek, mert hamar elpusztulnak tőle. Egy kavarás erejéig jó a fém kanál, de inkább szokjuk meg a fa vagy éppen műanyag, üveg keverő eszközt, és a tarolókat.

Soha, de főleg nyáron ne hagyjuk lefedetlenül a japán kristály gombás edényeket, mert a muslicák előszerettet landolnak benne, hiszen őket a cukros víz csábítja egy kis nassolásra.

Nagyon fontos, hogy egy, maximum két napig legyen a limonádé a gombákon, azután szűrjük le őket. A cukros víz, a beletett mazsola a melegben erjedni kezd, és alkoholos ital keletkezik. Nem ez a célunk, így ha 20-25 fok vagy felette a környezeti hőmérséklet, akkor rövidebb ideig készüljön a limonádé. Ha fura hártya keletkezik a víz tetején, vagy erősen pezseg az ital, akkor gondoljunk az alkoholos erjedésre és ne fogyasszuk már el. Ilyenkor mossuk ki alaposan a gombákat és rövidebb ideig készítsük a kristály gombás italunkat. Egy hét alatt és nyári melegben készített italnak már mérhető és érezhető hatása van!

A kész ital lehetőleg valóban sűrű szűrőn csorgassuk át, mert nem túl gusztusos, ha a pohár alján ott úszkálnak a gombák. Nem ártalmasak, ha meg is isszuk őket, ettől nem kell félni!

Ha nem hűtőben tarjuk a kész limonádét, akkor azt fél nap alatt fogyasszuk el, mert megerjedhet, ha meleg van és a gombák is elkezdenek benne növekedni, ami nem túl gusztusos.

Ha nem folyamatosan készítjük a limonádét, akkor se hagyjuk kiszáradni a gombákat. Pár napos pihenő tiszta vízben nem okoz gondot, de egy hetes pihentetéshez már cukros vízben tartsuk őket. Ha hosszabb ideig nincs rájuk szükség, akkor hűtőben, cukros vízben legyenek.

A hozzászólások le vannak tiltva.